top of page

Een nieuwe speaker(in)

2023

Na dertig jaren trouwe dienst gaat onze huisspeaker, Martin, met pensioen. Op zijn eigen onnavolgbare wijze heeft hij alle vorige edities aan mekaar gepraat en gekruid met fantastische interviews en one-liners zoals daar waren : 'ge moet nu niet direct naar links kijken, maar....' of anders ook nog 'zes pintjes en een spa-tje voor 't secretariaat...'. 

Dank u, Martin! U was prominent aanwezig op de Harelbeekse Minivoetbalhappening.

Grote schoenen om te vullen, daarom besloot onze nieuwe speakerin Hélène dan ook wijselijk om het hele weekend op sloefen rond te lopen, en hoe! Op haar eigen wijze won ze de harten van de toeschouwers en organisatie. 

Daarom ook ging de trofee ambiance volledig verdiend naar Hélène.

Hoe het allemaal begon ...

Eind jaren '80

Martin Ameye worstelde ergens eind jaren '80 met het idee om met een minivoetbalploegje van start te gaan. Toen hij tijdens een nachtelijke escapade Herman Vanhee tegen het (toen nog minder indrukwekkende) lijf liep, nam dit idee concrete vormen aan. En in september 1989 stond het toenmalige FC Beauty System voor het eerst aan de aftrap van de Gavermini-competitie.

We sloten ons eerste competitiejaar af als kampioen van de fameuze C-reeks en vonden dat we ook buiten Harelbeke wel eens een matchke wilden plegen. Zo kwamen we tijdens de zomer van 1990 uiteindelijk in het verre Moerbeke-Waas terecht. Daar organiseerden ze een tornooi voor wel 96 ploegen. De sfeer was er fantastisch! En toen kwam Herman met een lumineus idee: Waarom zouden we dit niet eens zelf proberen? In Harelbeke en omstreken waren er toch voldoende minivoetbalploegen aanwezig die we konden samenbrengen in een groot tornooi.

De eerste Harelbeekse Minivoetbalhappening!

1991

Van het één kwam het ander en op een mooie zaterdag in mei 1991 stonden 34 (!) ploegen aan de aftrap van de eerste editie van de Harelbeekse Minivoetbalhappening.  De wedstrijden gingen door op 4 speelvelden, de uitslagen werden genoteerd op de achterkant van een rol behangpapier en we hadden wat halve kippen te veel besteld. Toch werd de eerste Happening een succes. De eindoverwinning ging naar 't Stadion, na een felbevochten finale tegen de Mobila. Maar de publiekstrekkers waren toch wel de ploegen van de Chiro en de Zeescouts. Wisten zij toen veel dat er in hun rangen toekomstige finalisten rondliepen.

De pioniersjaren

1992 - 1998

In 1992 verhuisden we met het hoofdveld naar Mol 1, er traden 55 ploegen aan en de eindoverwinning werd weggekaapt door de spelers van Gemeentekrediet Vanhooren. Met enige trots schreven we toen al ploegen uit Maasmechelen, De Pinte, Gent, Brugge en Oostende op het scheidsrechtersblad!

Toen we in 1993 Jean-Marie Pfaff naar Harelbeke haalden voor de prijsuitreiking, bleek onze reuzetent ietsje te klein. We haalden dan voor het eerst ook de magische grens van 64 ploegen; de eindoverwinning ging naar de Saxo Boys.

 

De edities 1994, 1995, 1996 en 1997 zorgden voor de bevestiging. Met onze kleine ploeg medewerkers trokken we steevast rond de 60 ploegen naar onze minivoetbalvelden. Er werd toen ook al furieus strijd gestreden om de Trofee Ambiance binnen te halen. Eindwinnaars uit die jaren waren FC Amigos, Kapsalon Linda, 't Sportiefke en de Blauwe Engel.

In 1998 traden niet minder dan 74 ploegen tijdens de zevende editie van de happening aan. Maar we onthouden uit dat jaar vooral de Oberbayernfuif op zaterdagavond in de Comix. De organisatie deed de fuif op zondagavond nog eens over, met desastreuze gevolgen voor de linkerhand van Rein!

Dat de Blauwen Engel toen voor de tweede maal op rij het tornooi had gewonnen, konden we ons op zondagavond met heel veel moeite nog net voor de geest halen.

Het concept werkt: voetbal & ambiance!

Eind de jaren '90

Eind jaren 90 was de Happening uitgegroeid tot een begrip bij de Harelbeekse minivoetballiefhebber.

Daarnaast konden we iedere jaar rekenen op de deelname van ploegen uit pakweg De Pinte, Diksmuide en zelfs uit het verre Limburg. Verder bleven we trouw aan ons concept : een mix van voetbalplezier en ambiance. De Harelbeekse voetballers bleken in die tijd te sterk voor hun uitdagers, De Saxo en 't Stadion wonnen elk voor een tweede maal het tornooi. Uit die tijd onthouden we ook de finale van het jaar 2001. Het Braziliaanse sambavoetbal moest in de verlengingen van de finale uiteindelijk de duimen leggen voor het oerdegelijke systeem van de Mobila. Na vele jaren sleutelen aan de opstelling van zijn ploeg, haalde Eric zo uiteindelijk de eerste eindoverwinning binnen!

Meer dan 100!

2002 & 2003

Wat goed is, moet je niet veranderen. Dus werkten we in stilte verder aan de organisatie. Ieder jaar werd er 2 dagen feest gevierd op de Happening. We rondden voor het eerst de kaap van de 100 ploegen. 2002 werd het jaar van de spuitbussen. Velen liepen er twee dagen met een vrolijk gekleurde haardos rond. En in 2003 beleefden onze vrienden van Chiro en Zeescouts hun voetbalhoogtepunt toen ze 12 jaar na hun memorabele confrontatie op de eerste happening en verenigd onder het vaandel van The Comix, de finale bereikten. Jammer genoeg konden ze niet op tegen het uitgekookte voetbal van 't Sportiefke, dat zijn derde eindoverwinning behaalde (met daarnaast ook 2 tweede plaatsen is 't Sportiefke wel één van de sterkste ploegen uit de geschiedenis van de Happening). We voelden echter mee met het voetballeed van de spelers van The Comix en hebben de meesten van de verliezende finalisten dan ook maar een plaatsje geboden in onze organisatie. Dit bleek een magistrale zet, want zo werd onze organisatie nieuw leven ingeblazen en van dan af kwam alles in een stroomversnelling terecht!

Daar heb je André, Demis & Georges!

2004

Degenen die er bij waren in 2004, kunnen het bevestigen. Dat jaar was er schoon volk op de happening. Ze kwamen van overal, zelfs uit het hiernamaals. Enkel de afwezigen zullen niet geloven dat André Hazes, Demis Roussos en Georges Leekens langskwamen op de Happening. We organiseerden voor het eerst een klein vrouwentornooitje. Vier sympathieke ploegskes kwamen aan de aftrap. Bij de heren ging de eindoverwinning naar Aluhavan.

Topkes & tatoeages

2005 & 2006

In 2005 was de zon nog eens van de partij. De dames haalden hun topkes boven, de heren showden hun tatoeages. Dat jaar mochten we nog eens een Harelbeekse overwinning noteren. Hiervoor zorgden de spelers van Total Molhoek.
 

In 2006 was het op zaterdag stralend weer, maar op zondag waren de weergoden ons niet gunstig gezind. Tussen de regenbuien door haalde de Mobila zijn tweede tornooizege binnen.

De ratjes en de jeugd!

2007

In 2007 braken we met een jarenlange traditie! We verplaatsten onze tent! De nieuwe lokatie kende zowel voor als tegenstanders. Het werd wel de grootste tent die we ooit geplaatst hadden. Het scheelde niet veel of onze voltallige voetbalploeg plus een paar sympathisanten was tijdens het opzetten van die reuzetent onder het tentzeil bedolven toen de tent plots een eigen leven begon te leiden.

 

Op zaterdag trok Ndingi Bokila met zijn voltallige familie (maar vooral door de aanwezigheid van zijn dochter) de aandacht naar zich toe tijdens de rattenreünie. Als eindoverwinnaars noteerden we dat jaar Team Spirit.

Een nieuw record

2008

170 (!) ploegen schreven zich in 2008 in voor ons tornooi! Opnieuw een recordaantal. Om alles zo vlot mogelijk te laten verlopen, verplaatsten we onze tent nogmaals. Nu was vriend en vijand het er over eens: Dit was nog eens een opstelling! Onze terras, strategisch geplaatst tussen het hoofdterrein, podiumwagen en biertent zat altijd afgeladen vol. Op zaterdagavond ontstond er een spontane fuif, tot een onverlaat besloot dat het welletjes was en de 'prise' uit het stopcontact trok.

Op zondag ging het feest toch gewoon door, de jeugdploegen zorgden met hun talrijk opgekomen supporters voor een onnavolgbare sfeer! Toen om 19u30 de herenfinale werd afgefloten (De Cifkes haalden het van Voegwerken Vyncke) waren we het er allen over eens: Op deze manier moest het verder.

De Harelbeekse Minivoetbalhappenig was uitgegroeid tot een fantastisch evenement voor jong en oud!

De Harelbeekse Minivoetbalhappening | een megafestatie

2009

Dat er heel wat ploegen zouden inschrijven, hadden we verwacht. Dat het er uiteindelijk 216 zouden worden, hadden we nooit durven dromen. En toch zakten de ploegen massaal af naar Harelbeke. Vooral de jeugd toonde zich van zijn beste kant. Niet minder dan 50 jeugdploegjes zorgden voor een ongekende sfeer op zondag. De zon en de waterpret (met dank aan de Harelbeekse brandweer) zorgen voor de rest!

234 ploegen trotseerden de hitte

2010

We onthouden vooral het memorabele optreden van Tom Dice en de genadeloze zon die 2 dagen lang beukte op de hoofden van spelers en supporters. Onze dames zorgden voor een overgetelijke Dancemob op de klanken van de zomerhit 'I got a feeling' van The Black Eyed Peas en ook zangeres Martine maakte haar niet onbesproken debuut! Tijdens de finales op zondagnamiddag zaten de tribunes barstensvol.

256 ploegen!

2011

Kwaliteit drijft boven! Ook in 2011 werden alle records qua deelnemende ploegen, toeschouwers, … gebroken. We blijven er naar streven om iedereen een leuk weekend aan te bieden. Jullie massale aanwezig bewijst dat we hierin slagen.

Onze huis-DJ stond torenhoog en zag dat het goed was!

Les Sacs-a-sacs kwamen, zagen en onverwonnen (in 't Frans weliswaar, mais enfin, c'était inoubliable!).

Ondertussen stond er bij de heren voor de derde maal op rij geen maat op het overwicht van Mi Morada. Andere winnaars waren : Davo Waregem (dames), Jong Kvk (U15), Mvc Desselgem (U13), FC De Beertjes (U11), De Esseveetjes (U9), FC Chelsea (U8) en De Ratjes (U7).

De zondvloed op zaterdagavond

2012

We gingen onder een stralende zon van start. Jammer genoeg kregen we in de late middag een gigantische wolkbreuk over onze kop. De laatste matchen op zaterdag werden noodzakelijkerwijs vervangen door strapschopreeksen. Op dat moment een weinig populaire beslissing, maar echt de enige mogelijkheid om het verdere verloop van het tornooi te garanderen.

Op zondag bleven we gelukkig van verdere miserie gespaard en kon je op ons terras weer de onovertroffen sfeer opsnuiven. Belangrijk wapenfeit: Mi Morada won voor de 4e maal op rij. Nie normaal, die gasten!

Zon, feest & voetbal

2013

Werkelijk alles zat mee bij deze editie. De velden lagen er uitstekend bij; de zon was, na een aarzelende start op zaterdag, 2 dagen lang prominent aanwezig; de jeugd had in grote getale de weg naar onze feesttent gevonden.

Kortom, er werd 2 dagen feest gevierd. En, voor we het bijna vergeten: er werd ook nog gevoetbald: meer dan 2.000 wedstrijden!

Bij de heren werd de jarenlange hegemonie van Mi Morada doorbroken en ging de eindoverwinning naar Les Acacias. Proficiat!

De dames vinden hun weg naar ons tornooi!

2014

Na Véronique De Kock, Phaedra Hoste en Ann Van Elsen, was het dit jaar de beurt aan Joke van de Velde om de prijsuitreiking op te fleuren. Maar ook op het veld wagen steeds meer damesploegjes hun kans. Dit jaar traden er 24 damesploegen aan. En dat het spel serieus gespeeld wordt, daar was de eerste gele kaart voor een speelster op de happening wel het bewijs van. Die twijfelachtige eer viel te beurt aan een van de speelsters van de Roze Duivels. Foei, M.!

Een eerbetoon aan Jean-Marie Lamerand

2015

Wat een prachtige jubileumeditie had moeten worden veranderde in een tornooi waar we met gemengde gevoelens op terug kijken. Een paar weken voor onze 25ste editie overleed één van onze leden, Jean-Marie Lamerand. En net nu slaagden we er in ons beste tornooi ooit te organiseren.

 

Dit was het minste wat we voor je konden doen, Jama. Je blijft voor altijd één van ons.

Er vliegt een drone boven ons tornooi...

2016

We hadden wel eens graag gezien hoe ons tornooi er vanuit de lucht uitziet, dus lieten we een drone eens overvliegen. Met prachtige beelden als resultaat, al zeggen we het zelf. Je kan de aftermovie van 2016 hier opnieuw bekijken, en zeg nu zelf dat ziet er toch fantastisch uit hé! 

 

Opnieuw waren jullie met velen aanwezig. Niet minder dan 326 ploegen verschenen aan de aftrap! We kunnen met trots zeggen dat ook dit weer een geslaagde editie van de Harelbeekse Minivoetbalhappening was.

De randevenementen in de spotlight.

2017

De toapegeraapte, DJ P-noir & Dé Pinantiparty. Het moet duidelijk niet altijd rond het voetbal draaien op de Harelbeekse Minivoetbalhappening.

Op zaterdagavond trapten we de eerste editie van de Pinantiparty af! Een nieuw concept waarbij allerlei extraatjes voorzien werden voor onze gasten. 

De Belgische voetbalster Tessa Wullaert kwam de aftrap van de finale geven en bij de U8 was er de memorabele finale tussen de meisjes van de West-Vlaamse Red Flames en de jongens van HD Eernegem.

Prachtige momenten!

Zon, voetbal & een Harelbeekse winnaar!    

2018

De zon was 2 dagen van de partij., de sfeer zat goed en de voetbalpret kon niet op. Vooral niet toen Het Harelbeeks Krantje, de ploeg van ex-spelend lid van ons eigen minivoetbalploegske, Yvan Vandeputte, de finale bij de heren won! Wat was het fijn opnieuw een Harelbeekse winnaar te hebben.

BK Minivoetbal voor jeugdverenigingen

2019

In 2019 organiseerden we voor het eerst het Belgisch Kampioenschap Minivoetbal voor jeugdvereningingen.  Het maakte niet uit met hoeveel ploegen je jouw jeugdbeweging inschreef, leute maken was de boodschap! En dat deden ze. Na een reeks spannende matchen en een bloedstollende finale kon Chiro Tijl & Nele uit Harelbeke zich bekronen tot eerste Belgisch Kampioen Minivoetbal voor jeugdverenigingen. Proficiat!

Er is leven na Corona

2022

We hadden er lang moeten op wachten, maar uiteindelijk, in 2022 mochten we dan toch onze jubileumeditie organiseren. De herencompetitie werd terug herleid tot een competitie met 128 ploegen, ook alle andere jeugd- en damescompetities kenden weer een fantastisch verloop. Iedereen was duidelijk blij dat we weer ne keer mochten mogen.... Dit gaf ons zeker zin om nog een paar jaar door te gaan.

Een nieuwe speaker(in)

2023

Na dertig jaren trouwe dienst gaat onze huisspeaker, Martin, met pensioen. Op zijn eigen onnavolgbare wijze heeft hij alle vorige edities aan mekaar gepraat en gekruid met fantastische interviews en one-liners zoals daar waren : 'ge moet nu niet direct naar links kijken, maar....' of anders ook nog 'zes pintjes en een spa-tje voor 't secretariaat...'. 

Dank u, Martin! U was prominent aanwezig op de Harelbeekse Minivoetbalhappening.

Grote schoenen om te vullen, daarom besloot onze nieuwe speakerin Hélène dan ook wijselijk om het hele weekend op sloefen rond te lopen, en hoe! Op haar eigen wijze won ze de harten van de toeschouwers en organisatie. 

Daarom ook ging de trofee ambiance volledig verdiend naar Hélène.

bottom of page